Gradnja naselja Sarajevo Resort se nastavlja

Izgradnja naselja sarajevo resort u Tarčinu blizu Sarajeva se nastavlja. Radi se o najvećem pojedinačnom građevinskom poduhvatu Xella BH u poslijeratnm periodu. Naselje se nalazi  na 15 minuta udaljenosti od Međunarodnog aerodroma Sarajevo i okruženo je olimpijskim planinama.Sadržavat će oko 160 različitih objekata za čiju gradnju će biti utrošeno 15.000 m3 Ytong proizvoda.Prva faza izgradnje naselja sa ca. 32 objekta je završena. Trenutno je u toku realizacija druge faze projekta u kojoj će biti izgrađena 32 objekta drugog tipa a srediinom aprila kreće se s trećom fazom.

 

Planinske ljepote Bosne i Hercegovine kao i njen geografski položaj u neporednoj blizini Jadranskog mora, više od dvije decenije privlače inozemne investitore koji žele dati svoj arhitektonski pečat ovom dijelu Evrope. Tako je i nastala ideja o izgradnji rezidencijalnog naselja u Tarčinu za klijentelu iz Kuvajta i Saudijske Arabije. Sarajevo Resort – kako je projekat nazvan – bit će oaza za goste sa Bliskog istoka koji će u blizini olimpijskih planina Bjelašnice i Igmana, kao i glavnog grada Bosne i Hercegovine, Sarajeva, pronaći mir i užitak u ljetnim mjesecima.

 

„Sarajevo Resort je namjenski projektovano naselje koje će moći pružiti smještaj za 1.125 osoba, u 160 objekata, među kojima će se pored stambenih objekata nalaziti i supermarketi, sportski tereni, bazeni, dječija igrališta i slični dodatni sadržaji neophodni za moderan i luksuzan život. Učešće kompanije Xella BH u izgradnji ovog prestižnog naselja, vrijednog preko 400 miliona BAM (cca 200 miliona EUR), će svakako predstavljati bitnu referencu za slične angažmane i u budućnosti.“ Kaže Emir Đerzić koji je uspostavio prve kontakte prema stranim investitorima.

 

Xella BH, nakon šet godina uspješnog poslovanja u Bosni i Hercegovini, ulazi u realizaciju izgradenje naselja Sarajevo Resort kao glavni dobavljač građevinskog materijala.


Za potrebe izgradnje naselja Sarajevo Resort, Xella BH će isporučiti čak 15.000 m3 Ytong proizvoda koji će dolaziti iz fabrike u Tuzli.

“Ovo je najveće pojedinačno naselje u BiH čije ćemo izgradnju realizirati kao dobavljač građevinskog materijala. To nam je velika čast, te izazov za naše stručne timove koje počinju sa radom već u oktobru i bit će angažirani na ovom projektu sve do kraja iduće godine, kada je planiran završetak gradnje. Svaki tim će imati tri člana (arhitekta, građevinski inžinjer i instruktor gradnje), a njihov zadatak je da kontinuirano obučavaju građevinske radnike i superviziraju njihov rad iz dana u dan.” – rekao je Nihad Begić, direktor Prodaje i marketinga – čovjek koji je svojim zalaganjem odigrao ključnu ulogu u dobijanju ovog posla.

 

“Ovo je značajan projekat za građevinske investicije u Bosni i Hercegovini, generalno, te su i naša očekivanja velika.  Stoga projektu pristupamo maksimalno profesionalno, koristeći svoje dosadašnje znanje i iskustvo koje smo stekli. Upravo zato smo odlučili održati i niz besplatnih treninga za građevinske radnike kako bismo im prezentirali Ytong materijale i predočili adekvatan način njihove upotrebe i sistema gradnje koji mi implementiramo. Na ovaj način možemo biti sigurni da ćemo postići makismalno dobar efekat i uspješnu realizaciju projekta i trajnost naselja.” – dodao je Begić.

 

Za svakog radnika će biti pripremljena i specijalizirana brošura “Uputstvo za gradnju sa tehničkim karakteristikama materijala” čija je namjena da olakša upoznavanje Ytong materijala, ali i Ytong alata koji će također naći svoje mjesto prilikom izgradnje.


Stručni tim, predvođen dipl. ing. arh. Jasminom Huremovićem i dipl. ing. građ. Ademirom Ćatovićem, zadužen je za implementaciju projekta i pružanje tehničke podrške, koja se kreće do proračuna tačnih količina građevinskog materijala, pa do potpunog poštivanja ekološkog Ytong sistema gradnje.


 “Projekat predviđa izgradnju tri tipa kuća u naselju, kao i različite propratne objekte: sportske, vjerske, shopping itd. Svi oni će biti napravljeni prema Ytong sistemu gradnje koji podrazumijeva izgradnju unutrašnjih, vanjskih nosivih i nenosivih zidova, Ytong gredica i ispunskih blokova za ploče i krovove, protivpotresnih blokova, U i L profila.” – pojašnjava dipl. ing. arh. Jasmin HuremovIć.

Prema riječima dipl.ing.građ. Ćatovića, sve kuće su projektovane tako da omogućavaju izuzetno ugodan i udoban život jedne porodice, što će dodatno garantirati i Ytong građevinski elementi, izrađeni od prirodnih ekoloških materijala koji štede energiju.

 


Sarajevo Resort Info

 

• Položaj: Osenik, Tarčin, BiH (u blizini glavnog grada Sarajeva - udaljeno 15 min. vožnje autom)
• Veličina investicije: 400 mil BAM (etwa 200 mil. EUR)
• Broj objekata: 160 (kuće, hotel, sportski tereni, sepermarketi usw...)
• Broj stanovnika: für 1.125
• Investitor: Bosnia for Investment and Development d.o.o. (Gulf Real Estate)