XELLA BH ostvarila uspješne rezultate u 2010.

XELLA BH ostvarila je veoma uspješne poslovne rezultate u protekloj godini. Prihodi od prodaje su zabilježili rast od 10%, a iskorištenost proizvodnih kapaciteta je porasla na 60% u odnosu na 2009., dok se u 2011. planira iskorištenost proizvodnih kapaciteta od 80%.

XELLA BH se za kratko vrijeme odlično pozicionirala na tržištu građevinskih materijala u BiH. Prošle godine se krenulo sa izvozom YTONG termoblokova u Hrvatsku i udio izvoza u ukupnoj proizvodnji iznosio je 30%, a za ovu godinu planirano je povećanje udjela izvoza na 50%. Na bh. tržištu građevinskog materijala za visokogradnju napravljeni su značajni pomaci, te pokrivenost tržišta iznosi 13% tržišta i time je XELLA BH postala i najjači pojedinačni proizvođač građevinskog materijala u BiH.

U ovom vremenu krize ostvaren je i premašene plan prodaje za 2010. godinu u svim tržišnim segmentima (porodične kuće, stambeno-poslovni objekti, industrijske hale), a XELLA BH prepoznata kao povoljan ponuđač YTONG termoblokova za vanjske zidove i YTONG system gradnje porodičnih kuća.

Postignuti uspjeh je ostvaren zahvaljujući predanom radu uposlenika, jer je povjerenje na svim ključnim pozicijama dato mladim i obrazovanim ljudima, čija prosječna starost je oko 30 godina.

Pozitivan trend poslovanja se pokazuje već i u prvim mjesecima 2011., tako da je realizacija u odnosu na isti period prošle godine povećana za 41%.