Gradnja u skladu sa ekološkim standardima

Tvornica "Xella BH" iz Tuzle od početka rada u BiH ima strogo definiranu okolinsku politiku i time ispunjava sve zahtjeve koji su sadržani u lokalnim zakonskim propisima, ali i na nivou države. Kao internacionalna kompanija primjenjuje i interne procedure koje postoje unutar same grupacije Xella International, koje su u skladu sa važećim standardima o okolinskoj zaštiti ISO 14001.

Xella BH ulaže značajna sredstva za unapređenje zaštite životne okoline u Bosni i Hercegovini.

Pokrenuli su već mnoge projekte iz ove oblasti kao npr.: projekat uređenja, kanalizacije i odvodnje oborinske vode sa separatora, projekat priključenja objekta na sistem javnog vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda, te je dosada uloženo preko 1.000.000 EUR-a, što je zapravo tek jedan dio budućih investicija u područje ekologije.

Iz tvornice Xella BH najavljuju još nekoliko važnih projekata koji će biti od velikog značaja za unapređenje životne okoline. U dogovoru sa kompanijom MKD Sinergija u Banjoj Luci se gradi niskoenergetski poslovni objekat od 3.420 m2, koji će biti završen u maju 2011. godine. Za grijanje i hlađenje ovog objekta se koriste toplotne pumpe voda-voda i solarna energija. Objekat će imati zeleni krov, malu vjetranjaču za proizvodnju električne energije, dok se za gradnju upotrebljavaju YTONG blokovi i bravarija SCHUCO sa niskoenergetskim staklima i brisolejima. Pored ovog objekta u Banjoj Luci se grade još dvije niskoeneregtske stambeno-poslovne zgrade po najvišim ekološkim standardima. I ovdje će biti primjenjene geotermalne pumpe, pumpe voda-voda, solarna energija, te eko YTONG termoblokovi. Završetak gradnje se očekuje u septemebru 2011. godine.

"Svi budući planovi Xelle BH zasnovani su na primjeni i unapređenju ekoloških standarda, a kompletan tehnološki otpad će se opet koristiti u procesu proizvodnje, dok će se YTONG tehnološki otpad drobiti i reciklirati" ističu u ovoj poznatoj bh. tvornici.