Kuća građena Ytong materijalima nominovana za prestižnu nagradu “Cemex” koja se dodjeljuje u Meksiku

Porodična kuća arhitektonskog para Čvoro iz Banja Luke, koja je građena Ytong Classic sistemom debljine 30 cm, ove godine je osvojila nacionalnu građevinsku nagradu Cemex za područje BiH. Isti projekat će predstavljati BiH na prestižnom međunarodnom natjecanju za najkvalitetnije radove u području građevinarstva koje će se održati u Meksiku u novembru ove godine.

Ovo priznanje dodjeljuje se kao podsticaj za razvijanje inovacije i kreativnosti u arihitekturi, ali i kao motivacija za upotrebu novih betonskih tehnologija koje osiguravaju visoku održivost u zgradarstvu i infrastrukturi.

Prema riječima dipl.ing.arh. Saše Čvoro, koji je ujedno i profesor na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu u Banjaluci i vlasnik pobjedničkog projekta, ova kuća pretenduje da bude simbol savremenog društva i element identifikacije, pri čemu kombinacija inovativnih i tradicionalnih elemenata treba da ponudi idealan odgovor za opšte prihvatanje.

“Moje praktično i profesionalno iskustvo, ali i naučno-istraživački rad, pokazali su da je gradnja porobeton blokovima tipa Ytong, kao osnovnim zidanim elementima vanjskog omotača i unutrašnjih pregrada, u skladu sa definisanim toplotnim i zvučnim karakteristikama zgrade koje zadovoljavaju energetski efikasne standarde” kazao je Čvoro u ranijim izjavama za medije.

 

Kompanija Xella BH čestita porodici Čvoro na ovoj prestižnoj nagradi i želi podjednako dobre rezultate na međunarodnom takmičenju u Meksiku.