Farma koka nosilja vrijedna 10 miliona KM čiji je investotor najveći trgovački lanac u zemlji Bingo gradi se Ytong-om

U nekadašnjoj bazi SFOR-a Komanchi, u Ciljugama kod Živinica, danas je predstavljen projekat farme koka nosilja koja će proraditi, kako je najavljeno, krajem marta ili početkom aprila 2014. godine. Cjelokupan projekat izvodi se Ytong građevinaskim materijalom.

 

 

Investitor je firma Bingo iz Tuzle, uz svesrdnu pomoć Općine Živinice i Evropske banke za obnovu i razvoj. U prvoj fazi bit će utrošeno blizu 10 miliona KM.

Ovo je jedan u nizu industrijskih i poljoprivrednih projekata čija gradnja se odvija Ytong građevinskim materijalom. Investitori, u ovom slučaju Bingo, koji je bez premca najveći trgovački lanac u zemlji, prepoznali su prednosti koje im nudi Ytong građevinski materijal, prije svega odličnu toplotnu zaštitu koja štedi novac i doprinosi rentabilnom poslovanju, protivpožarnost, brzu gradnju i jednostavno rukovanje blokovima koji također štede vrijeme i novac i mnoge druge.

U gradnju ukupno 6 objekata za uzgoj koka nosilja biće utrošeno 3.000 m3 Ytong-a. U prvoj fazi predviđena je gradnja 3 objekta uz korištenje oko 1.500 m3 Ytong blokova 30 cm. u BiH, te da će se na toj lokaciji osnovati prvi inkubator sporta u BiH.

Također, u vojnoj bazi Ciljuge 20 dunuma zemlje će biti pod stakleničkom proizvodnjom, a u perspektivi se planira otvaranje još nekoliko sličnih pogona koji će živiničkoj općini donijeti nova radna mjesta, ali i prosperitet.

(Klix.ba)

Prilagođeno iz Klix.ba
Autor : D. Brkić