Premijer FBiH Nermin Nikšić i ministar Enver Bijedić posjetili "Xella-u BH"

U povodu 4. aprila jednog od naznačajnijih datuma u novijoj istoriji Tuzle premijer F BiH Nermin Nikšić i federalni ministar za saobraćaj i komunikacije Enver Bijedić u pratnji načelnika općine Tuzla Jasmina Imamovića posjetili su jednu od trenutno najuspješnijih kompanija u BiH, "Ytong" Tuzla. Gosti su bili više nego zadovoljni sa onim što su vijdeliiI čuli tokom mini prezentacije direktora kompanije Emira Kadrića o poslovanju "Ytonga" od 2008-me godine kada je kupovinom spriječen stečaj, odnosno propast nekadašnjeg "Siporeksa".


23 miliona eura ulaganja!

"Ytong", odnosno "Xella BH" je dio, članica multinacionalne grupacije "Xella International" koja posjeduje 110 fabrika u 40 zemalja širom svijeta. 2008-me godine kada je "Xella" preuzela "Siporeks" investirana su 23 miliona eura što je u toj godini bila jedna od tri najveće investicije u BiH. Više od 12 miliona eura je investirano u finansijsku konsolidaciju preduzeća koje je bilo na korak do stečaja. Izmirene su sve obaveze prema bankama, obaveze po osnovu uvezivanje radnog staža radnicima te prema dobavljačima. Drugi dio, 11 miliona eura investiran je u novu tehnologiju koja je među najmodernijim u Evropi. Rezultati su vidljivi, produktivnost je povećana a stvoreni su preduslovi za povećanje kapaciteta te proširenja proizvodnog programa.

Izgradnjom fabrike stvoreni su uslovi za snadbijevanje svih zemalja u okruženju, 50% proizvodnje plasira se na domaće a drugi dio na tržišta Hrvatske, Srbije te drugih zemalja u okruženju. S obzirom na troškove "Ytong" je sa 98 zaposlenih radnika najkonkurentnija fabrika u sklopu grupacije "Xella" koja spremno čeka da porastu potrebe tržišta da bi povećali svoje kapacitete a samim tim i broj uposlenih. Premijer Nikšić istakao je "Ytong" kao primjer uspješne privatizacije posebno naglasivši spremnost ulagača da izmiri sva dugovanja, u ovom slučaju izuzetno velika firme koju kupuje svjestan perspektivnosti koju naše firme imaju ako dođu u prave ruke. "Ytong" već vodi pregovore o kupovini fabrike za proizvodnju maltera a u planu je i proizvodnja armiranih blokova, kao i drugih proizvoda u oblasti građevine.


Ubaci kamen nek žulja!

Ne ide sve glatko, jedan od problema je stabilno snadbijevanje pijeskom te je zatraženo od Općine da sa svoje strane učini što može da se riješi status pjeskare u Lipnici, Delićima koja je vlasništvo bivšeg "Siporeksa". Nelojalna konkurencija, certificiranje prilikom izvoza koje firme u BiH stavlja u podređen položaj u odnosu na kompanije iz inostranstva koje uvoze u BiH te nedovoljno stimulativna poreska politika za razvojno orijentirane kompanije su neki od pomenutih problema. Ono što menadžment "Ytonga" može ohrabriti jeste najava premijera Nikšića i ministra Bijedića višemilijunski vrijednih radova s kojima bi Tuzla trebala izaći iz svojevrsne saobraćajne blokade. Prema riječima premijera Nikšića, među ključnim prioritetima Vlade FBiH je bolje povezivanje Tuzle sa Sarajevom savladavanjem Karaule pomoću 3 tunela i 4 mosta, a sve u okviru projekta vrijednog 40 miliona KM čija će realizacija započeti ove godine. Radovi na realizaciji ovog projekta predviđeno je da traju između 20 i 24 mjeseca. Također, Nikšić je najavio i skori početak izgradnje četiri moderne saobraćajne trake od petlje Šićki Brod prema bolnici Kreka. Umjesto preko rupa tako bi "Ytong" i druge tuzlanske kompanije u Evropu krenule modernim saobraćajnicama, samo da ne bude po onoj narodnoj, "obećanja"!