Multipor prema standardima energetski efikasne gradnje

NOVI GRAĐEVINSKI MATERIJAL NA BH. TRŽIŠTU

XELLA BH iz Tuzle, pored proizvodnje i prodaje YTONG blokova, odnedavno ima još jedan novitet za bosanskohercegovačko tržište, građevinski materijal poznat pod nazivom Multipor. Multipor je mineralna termoizolaciona ploča, proizvedena s ciljem bolje izolacije građevina, primjerana je i za recikliranje što sve skupa pridonosi očuvanju čovjekove okoline. Prva zvanična prezentacija ovog energetski efikasnog materijala održana je u utorak, 21.06.2011. godine, u prostorima fabrike pred mnogobrojnim gostima-učesnicima projekta "Konsultacije energetske efiskanosti u BiH" i Projekta za energetsku efikasnost koji finansira Evropska unija.

Multipor je čvrsti termoizolacioni materijal mineralnog porijekla koji ne sadrži vlakna, ekološki i biološki potpuno siguran i posjeduje europsko tehničko odobrenje ETA-05/0093. Njegove posebne osobenosti su da ne izaziva alergije, nezapaljiv je i negoriv, ne ispušta gasove u slučaju požara, sporo se grije. Multipor je izvrstan materijal za sanaciju  i renoviranje starih objekata i fasada koje su pod zaštitom, u skladu sa standardima energetski efikasne gradnje zbog dobrih osobina difuzije i kapaciteta pohranjivanja toplote, bez pojava vlage.

"Za nas u Xelli je veoma bitno da možemo ponuditi građevinski matreijal koji ima više područja primjene. Podoban je za zgrade s visokim zahtjevima požarne otpornosti, za objekte koje imaju visoke ekološke zahtjeve, za veoma zahtjevne krovne izolacije u ljetnom periodu, te za izolaciju stubova, greda, plafona, ravnih i kosih krovova, podrumskih zidova i sl." ističe Nihad Begić, direktor marektinga i prodaje XELLE BH.

Multipor je materijal koji će sigurno zadovoljiti potrebe svih onih koji grade ili renoviraju stambene i poslovne objekte u BiH zbog njegovih prednosti pri korištenju za unutarnje i vanjske izolacije kao što su dobra toplinska izolacija, paropropustnost, ne sadrži buđ i mikroorganizme, jednostavan je i siguran za upotrebu i omogućava razne završne obrade.