Toplotna izolacija

Idealan termoblok

Ytong toplotna izolacija 1

Superiornost Ytong materijala ogleda se u njegovoj višestrukoj funkcionalnosti, ali iznad svega u vrhunskim termoizolacionim osobinama, zahvaljujući porastoj strukturi i sposobnosti materijala da skoro ne akumulira toplotu. 

Pored stroge kontrole kvaliteta kontinuirano radimo i na unapređenju proizvoda, te uspješno odgovaramo na sve izazove savremene gradnje. Dodatno smo unaprijedili lambda vrijednost Ytong blokova, što rezultira još boljim termičkim osobinama. 

Šta je lambda (λ) vrijednost i kako se odražava na termiku?  

Lambda (λ) vrijednost je u građevinarstvu poznata kao koeficijent toplotne provodljivosti, odnosno sposobnost materijala da provodi toplotu. Što je koeficijent toplotne provodljivosti niži, to su termoizolaciona svojstva materijala bolja. Drugim riječima, manja lambda vrijednost znači veću uštedu energije.

Unaprijeđeni koeficijent toplotne provodljivosti Ytong SMART blokova 30 i 40 cm, sada iznosi svega 0,084 W/mK.

Niska lambda vrijednost (λ 10dry=0,084 W/mK)  obezbjeđuje fantastičnu energetsku efikasnost materijala, i to samo u jednom bloku. Ytong SMART blok debljine 30 cm zadovoljava važeće tehničke propise i bez dodatne termoizolacije (U=0,278 W/m²K). Upravo zbog svojih izuzetnih termičkih karakteristika, Ytong je najbolji izbor za izgradnju objekata niske potrošnje energije, pasivnih objekata i zgrada gotovo nulte energije.

Uporedite i sami...
 

Uporedni-prikaz-zidova

...iako je zid mnogo tanji i bez dodatne termoizolacije, koeficijent prolaza toplote (U) kod YTONG zida je isti kao kod različitih vrsta zidova od tradicionalnih materijala sa termoizolacijom!

Ytong toplotne vrijednosti

KOEFICIJENT_TOPLINSKE_VODLJIVOSTI

Termičke osobine porobetona određene su normom BAS EN 1745, tabela A.10., u kojoj su definisane vrijednosti koeficijenata toplotne provodljivosti izmjerene u suhom stanju pri temperaturi od 10°C  (λ10dry) u zavisnosti od zapreminske mase materijala.

Toplotna zaštita

Za zidove debljine ≤150mm u proračun su usvojeni površinski otpori Rsi+Rse=0,26 m2K/W
Za zidove debljine >150mm u proračun su usvojeni površinski otpori Rsi+Rse=0,17 m2K/W
U proračun je uključena obrada zidova sukladno Ytong uputama za zidanje.