Proces proizvodnje

YTONG je dostigao visok nivo kvaliteta proizvodnje koja je zdrava i štiti prirodnu okolinu.

Osnovne sirovine za proizvodnju YTONG-a su kvarcni pijesak, kreč, cement, gips, voda i aluminijski prah.

Pripremljena masa uliva se u kalup do polovine njegove visine.

Poslije reakcije osnovnih sirovina sa aluminijskim prahom, oslobađa se plin vodik, koji masi omogućuje rast do vrha kalupa, što kasnije YTONG® materijalu daje specifičnu (poroćelijastu) strukturu i odlična termoizolaciona svojstva.

Naliveni kalup se prenosi automatskom dizalicom u komoru za zagrijavanje gdje kolač ostaje oko 2,5 sata na temperaturi od približno 40°C.

Poslije toga materijal je dovoljno tvrd a ujedno i dovoljno plastičan, pa je spreman za sječenje.

Automatska dizalica prenosi napunjen kalup do mašine za sječenje.

Poslije sječenja, dizalica odnosi kolač na transportna kolica koja odlaze u komoru za zagrijavanje gdje na pogodnoj temperaturi čekaju postupak autoklaviranja.

Autoklaviranje je hidrotermalna obrada materijala pod visokim pritiskom i pri visokoj temperaturi. U slučaju YTONG® tehnologije, koristi se pritisak od 12 bara i temperatura od oko 190°C.

Poslije završetka autoklaviranja, kalupi sa kolačima se izvlače iz autoklave i dizalica ih odvozi na transporter koji ih prenosi do uređaja za razdvajanje.

Kliješta za razdvajanje su istovremeno i dizalica koja prebacuje razdvojene blokove sa položaja razdvajanja na položaj gdje se pripremaju palete.
Lančani transporter prevozi palete do automata koji ih prekriva prepoznatljivom žutom ekološkom folijom, koja blokove štiti od štetnih vanjskih utjecaja.

Put YTONG® blokova kroz proizvodnju završava se na automatu za termofoliranje (termičko skupljanje folije).

Palete se uz pomoć viljuškara odvoze na skladišta, gdje čekaju na sljedeći transport do krajnjeg korisnika.
Proces proizvodnje

YTONG proces proizvodnje - film

YTONG proces proizvodnje