Prednosti YTONG-a

Zašto izabrati YTONG blok, iako je skuplji na stovarištu?

  • Odlična termoizolacija – štedite tokom korištenja objekta na grijanju i hlađenju
  • 2,5 puta brža gradnja – štedite prilikom izvođenja radova
  • Veća neto površina gotovog objekta – nema gubitka prostora zbog potrebe za dodatnim termoizolacionim slojem
  • Ušteda na obradi zidova – nije potrebno malterisanje unutrašnjih zidova
  • Veći komfor u vašem životnom prostoru – bolja mikroklima

Ytong blok - bez dodatne izolacije

Sta je Ytong

Ytong SMART blok svojom poroćelijastom strukturom materijala sa hiljadu malih ćelija ispunjenih zrakom posjeduje odlične termičke karakteristike zbog čega se takav zid može zidati bez dodatne termoizolacije. Ytong ima manji koeficijent toplotne provodljivosti od svih ostalih materijala za zidanje zidova (λ10dry = 0,084 W/mK) što mu daje prednost u odnosu na ostale materijale za zidanje zbog čega sa vanjske strane Ytong zida nije potrebno stavljati stiropor, mineralnu vunu ili malterisati termomalterom. Odlična toplotna izolacija koju osigurava Ytong SMART blok omogućava veliku uštedu energije prilikom grijanja zimi odnosno hlađenja ljeti.

Uporedite i sami...

Brža gradnja

Ytong sistem gradnje detaljno je osmišljen. Velike dimenzije blokova kao i zidanje Ytong bijelim malterom u tankom sloju omogućavaju vrlo brzu gradnju. Premošćivanje prozorskih i otvora za vrata, upotrebom Ytong U profila ili Ytong Nadvoja, izvodi se bez dodatne oplate, pa se rok za izgradnju objekta znatno skraćuje.

Gradnja objekata Ytong sistemom je 2,5 puta brža nego kod gradnje klasičnim materijalom (giter blokom).

Vrijeme izgradnje objekta površine 80–120 m2:

  • Zidanje Ytong zidova za 5-6 dana.
  • Vrijeme izgradnje objekta sa Ytong zidovima, od temelja do useljenja, za 35-40 dana.

 

 

 

Ušteda na obradi zidova i veća neto površina

Pošto se Ytong blok izrađuje sa velikom preciznošću, dobija se kvalitetan zid koji se sa unutrašnje i vanjske strane obrađuje materijalima u tanjem sloju. Znači, štedi se na količini materijala za malterisanje, a samim tim i na brzini izrade i sušenja gotovog zida. Unutrašnja strana zida se gotovim masama (bez klasičnog ili mašinskog malterisanja) može obraditi gletaricom u sloju debljine 3–6 mm.

Na osnovu navedenih prednosti, gradeći sa Ytong blokovima dobijate manju debljinu gotovog zida, sa boljim termičkim karakteristikama, te veću neto površinu stana, tj uz iste vanjske dimenzije objekta dobija se veća korisna površina istog.

Termovizijska kamera pokazuje prednost

U praksi se ovi gubici mogu vidjeti samo pomoću termovizijske kamere.

Termovizijska kamera snima toplotu na površini zida i prikazuje je u raznim bojama. Pomoću tih boja na snimci kuće vidimo tačno gdje toplota izlazi iz objekta.

U prikazu termovizijske kamere direktno se vidi prednost kuće zidane Ytong-om u vidu sprečavanja gubitaka energije kako na horizontalnim tako i na vertikalnim serklažima.

Ovo je razlog zašto Ytong realno sprečava mnogo veći gubitak toplote, iako drugi materijali po normativnom proračunu pokazuju iste termičke karakteristike.